Baza zanimanja

Bibliotekar/ka

Rad na nabavci, razvoju i održavanju zbirki knjiga i drugog objavljenog materijala kao i na prijemu, obradi i izdavanju knjiga. Oni takođe rade i direktno sa korisnicima i pomažu im u nalaženju potrebnih informacija. U tom smislu, vrlo važan deo posla je sadržajna obrada dokumenata i pravljenje uredne arhive. U malim bibliotekama, bibliotekar radi sve. Na osnovu praćenja popularne literature i osluškivanja potreba korisnika planira i izgrađuje fond biblioteke. Osim sadržajno, građu i formalno obrađuje, popisuje i katalogizuje. Vodi brigu o sistemu izdavanja i kreira programe za informisanje i obrazovanje korisnika. Pronalazi potrebne podatke, pomaže korisnicima da pronađu informacije, upućuje ih na druge izvore. U većim bibliotekama, s više zaposlenog osoblja, bibliotekari se specijalizuju za određeno područje, npr. nabavka, katalogizacija, klasifikacija, izrada bibliografija, izrada baza podataka, učestvovanje u planiranju automatske obrade podataka, izgradnja specijalnih zbirki, među-bibliotečka razmena, informaciona delatnost i dr.
Biblioteka, knjižara.
Gimnazija
Dobro poznavanje rada na računaru. Stalno usavršavanje je nužnost i obaveza svih stručnih bibliotekarskih službenika zbog promene osobina, oblika i vrsta bibliotekarske materije, potreba korisnika i informaciono-komunikacionih tehnologija.
Praksa na fakultetu, volontiranje u biblioteci.
od 6 meseci do 1 godine
do 48 sati nedeljno
Radno vreme nije fleksibilno.
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Organizacione
  • Istraživačke
  • Komunikativnost
  • Skoncentrisanost
  • Savesnost, odgovoronost
Nema stresa, prijatno i mirno radno okruženje.
Pasivnost i monotonost posla, puno se sedi. U nekim bibliotekama je rad otežan zbog nedostatka prostora ili zbog slabe opremljenosti i organizovanosti.
Danas samo na Filološkom fakultetu u Beogradu postoji smer za bibliotekarstvo, ali u bibliotekama rade ljudi različitih obrazovnih profila: sa književnosti i jezika, ali i drugih društvenih profila.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.