Baza zanimanja

Mašinski/a inženjer/ka

Planiranje i nadgledanje proizvodnje i ispitivanja i merenja ulaznih materijala i gotovih proizvoda, kako bi se ispitale proizvedene komponente. Mašinski inženjeri projektuju mašine i alate, organizuju njihovu proizvodnju i bave se njihovim iskorišćavanjem. Stučnjaci su za pogonske motore, vozila i plovila, procesna i energetska postrojenja, nosive konstrukcije, dizalice, vojnu tehniku. U radu primenjuju teorijska znanja iz prirodnih i tehničkih nauka, a služe se nacrtnim i matematičkim metodama, uz upotrebu pribora za crtanje i savremenih računara.

Fabrikama koja se bavi proizvodnjom mašina i postrojenja, održavanjem postojećih, projektantskih firmi, fabrikama mašinske opreme, konsultantskim firmama itd.
Mašinska škola
Razvoj novih tehnologija utiče na radne aktivnosti mašinskih inženjera. Informatički programi za CAD (od engl.: computer-aided design), koji klasičnu dasku za crtanje zamenjuju ekranom kompjutera, omogućavaju mašinskim inženjerima jednostavno i brzo modifikovanje projekata. Informatički programi za CAM (od engl.: computer-aided manufacturing) služe im za projektovanje alata i procedura proizvodnje i izradu gotovih proizvoda. U najnovije vreme mašinski inženjeri rade na konstrukciji objekata za iskorišćavanje morskih i podmorskih resursa, za istraživanje svemira i primenjuju znanja iz oblasti veštačke inteligencije i neuronskih mreža.
od 500 do 600 evra
Upravljanje mašinama i nadgledanje njihovog servisiranja u industrijskom postrojenju.
do 6 meseci
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Istraživačke
  • Analitičko razmišljanje
  • Tehničke, manipulativne veštine
  • Misaonost
  • Skoncentrisanost
  • Savesnost, odgovoronost
  • Manipulativnost
Zahvaljujući savremenim trendovima u industriji i tehnologiji ovaj posao pruža mogućnost za kreativnost. Ukoliko je osoba spremna za profesionalno usavršavanje, pruža dosta mogućnosti.
Često se radi prekovremeno kako bi se ispunili rokovi za dovršavanje proizvoda, izloženost stresu i ponekada teški uslovi rada.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.