Baza zanimanja
Sanitarni tehničar i inženjer
Sanitarni tehničari rade na otkrivanju zagañenja, zračenja, buke i drugih faktora okruženja koji narušavaju zdravlje. Predlažu i sprovode odgovarajuće mere kako bi se očuvalo zdravlje ljudi. Predmet njihove analize je sve što čoveka okružuje i sve što on koristi: voda, tlo, vazduh, hrana, stambeni i radni prostori, sredstva za higijenu i predmeti za opštu upotrebu.
Zapošljavaju se u zavodima za javno zdravstvo, u industriji - posebno prehrambenoj - privatnim ustanovama i sanitarnoj inspekciji. U zavodima za javno zdravstvo mogu raditi u laboratorijima ili higijensko-epidemiološkoj službi. Ako rade u laboratorijima, njihov posao uključuje odlaske na teren, gde uzimaju uzorke vode, hrane, vazduha i sl., koje nakon toga analiziraju. Procena, na primer, zdravstvene ispravnosti hrane ili vode za piće uključuje posmatranje spoljašnjih obeležja kao što su izgled, boja, ukus i miris te analize i testove kojima se otkriva prisutnost mikroorganizama i teških metala. Ako su zaposleni u higijensko-epidemiološkoj službi, prikupljaju i obrađuju podatke o higijenskim prilikama i nekim bolestima te učestvuju u sprovoñenju raznih mera za sprečavanje širenja zaraznih bolesti. Sprovode i mere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.
U prehrambenoj industriji prate celokupni postupak pripreme hrane od sirovina i toka proizvodnje do konačnog proizvoda. Vode računa i o redovnim zdravstvenim pregledima osoblja i organiziraju kurseve na kojima ih podučavaju kako će sprečiti zagađenje hrane. Sanitarna inspekcija sprovodi nadzor nad proizvodnjom i prometom namirnica, higijenom radne okoline, primenom odgovarajućih propisa u izgradnji raznih vrsta objekata i naselja i predmetima opšte upotrebe itd. To čini prema utvrñenom planu ili na zahtev grañana i ustanova. Granična sanitarna inspekcija nadzire promet roba i ljudi na granicama, kako bi se sprečilo širenje zaraznih bolesti ili uvoz zdravstveno neispravnih roba.
Osim već navedenih strukovni/a sanitarno-ekološki/a inženjer/ka može raditi i u:
• drugim zdravstvenim ustanovama
• naučno-obrazovnim institucijama
• inpektoratima
• ministarstvima zdravlja i životne sredine
• javnim ustanovama koje se bave snabdevanjem vode za piće, kontrolom otpadnih voda i kontrolom otpada
• u preduzećima koja proizvode robu široke potrošnje
• u preduzećima čija proizvodna tehnologija utiče na životnu sredinu
Zapošljavaju se u zavodima za javno zdravstvo, u industriji - posebno prehrambenoj - privatnim ustanovama i sanitarnoj inspekciji. U zavodima za javno zdravstvo mogu raditi u laboratorijima ili higijensko-epidemiološkoj službi. Ako rade u laboratorijima, njihov posao uključuje odlaske na teren, gde uzimaju uzorke vode, hrane, vazduha i sl., koje nakon toga analiziraju. Procena, na primer, zdravstvene ispravnosti hrane ili vode za piće uključuje posmatranje spoljašnjih obeležja kao što su izgled, boja, ukus i miris te analize i testove kojima se otkriva prisutnost mikroorganizama i teških metala. Ako su zaposleni u higijensko-epidemiološkoj službi, prikupljaju i obrađuju podatke o higijenskim prilikama i nekim bolestima te učestvuju u sprovoñenju raznih mera za sprečavanje širenja zaraznih bolesti. Sprovode i mere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.
U prehrambenoj industriji prate celokupni postupak pripreme hrane od sirovina i toka proizvodnje do konačnog proizvoda. Vode računa i o redovnim zdravstvenim pregledima osoblja i organiziraju kurseve na kojima ih podučavaju kako će sprečiti zagađenje hrane. Sanitarna inspekcija sprovodi nadzor nad proizvodnjom i prometom namirnica, higijenom radne okoline, primenom odgovarajućih propisa u izgradnji raznih vrsta objekata i naselja i predmetima opšte upotrebe itd. To čini prema utvrñenom planu ili na zahtev grañana i ustanova. Granična sanitarna inspekcija nadzire promet roba i ljudi na granicama, kako bi se sprečilo širenje zaraznih bolesti ili uvoz zdravstveno neispravnih roba.
Osim već navedenih strukovni/a sanitarno-ekološki/a inženjer/ka može raditi i u:
• drugim zdravstvenim ustanovama
• naučno-obrazovnim institucijama
• inpektoratima
• ministarstvima zdravlja i životne sredine
• javnim ustanovama koje se bave snabdevanjem vode za piće, kontrolom otpadnih voda i kontrolom otpada
• u preduzećima koja proizvode robu široke potrošnje
• u preduzećima čija proizvodna tehnologija utiče na životnu sredinu
Zavodi za javno zdravlje, industrija - posebno prehrambena, privatne ustanove i sanitarna inspekcija
Rad na računaru.
Stručna praksa, volontiranje.
preko 3 godine
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
- Liderske (veštine vođstva)
- Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
- Organizacione
- Istraživačke
- Tehničke, manipulativne veštine
- Komunikativnost
- Energičnost
- Skoncentrisanost
- Udubljenost
- Savesnost, odgovoronost
Na većini radnih mjesta najveći deo posla sanitarni tehničari i inženjeri obavljaju na terenu. To uključuje odlaske u sve ustanove - od fabrika i bolnica do trgovina, restorana i hotela - gde treba obaviti sanitarni nadzor. Obilaze vodosnabdevajuće objekte, koji su ponekad na teško dostupnim mestima, što zahteva dobro zdravlje i kondiciju.
Dok barataju uzorcima koji su možda zagañeni ili mere buku i vibracije, i sami su izloženi delovanju tih faktora, zbog čega moraju primenjivati odgovarajuće mjere i pribor za zaštitu. Moraju pažljivo postupati i s otrovima koje primenjuju prilikom uništavanja insekata i gamadi i sredstvima koja su im potrebna za laboratorijske analize. Rade u dnevnim smenama, mada u nekim situacijama moraju izaći na teren noću, vikendom ili praznikom.
Posao sanitarnih tehničara i inženjera zahteva visok stepen savesnosti i odgovornosti u obavljanju svih zadataka - od uzimanja uzorka do pisanja izveštaja - jer propusti mogu imati velike i dugoročne posledice na zdravlje ljudi. U njihovom poslu važna je komunikacija. Oni, naime, često rade u timovima i komuniciraju sa puno ljudi različitih struka i različitih nivoa obrazovanja. Emocionalna zrelost i etičnost pomoći će im u sprečavanju i uspešnom rešavanju mogućih sukoba. Ponekad moraju na licu mesta proceniti koje mere valja preduzeti i doneti teške odluke, npr. o zabrani rada. Izveštaje takoñe pišu na licu mesta, stoga je važno da budu sigurni u svoju ocenu. kao i da se mogu s lakoćom pismeno izražavati. Analiza uzoraka zahteva dobar vid i raspoznavanje boja.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.