Baza zanimanja

Pejzažni/a arhitekta/ica (inženjer/ka urbanizma)

Radi u timovima za planiranje sistema otvorenih prostora, rekreativnih i turističkih područja i zaštite prirode. Radi samostalno ili timski na projektovanju vrtova, otvorenih prostora zelenila i rekreacij, parkova, vrtno-parkovskih objekata i opreme. Organizuje proizvodnju sadnica ukrasnog drveća, žbunja i cveća za potrebe pejzažnog i hortikulturnog uređenja. Organizuje radove na podizanju različitih kategorija zelenih prostora. Organizuje radove na negovanju i zaštiti zelenila. Radi na zaštiti ukrasnih biljaka od bolesti i štetočina, tokom proizvodnog procesa i na različitim kategorijama zelenih prostora. Radi na poslovima zaštite prirode i životne sredine. Nakon završenog fakulteta mogu da rade na poslovima obrade pojedinih delova planova i projekata, ili kao rukovodioci pojedinih faza izvođenja radova na gradilištu, odnosno kao rukovodioci proizvodnje ukrasnih biljaka u rasadnicima i staklenicima.
U direkcijama za uređenje grada, u planerskim i urbanističkim organizacijama, u projektnim biroima, građevinskim firmama, komunalnim preduzećima za održavanje gradskog zelenila, grobljima, u rasadnicima i staklenicima na poslovima proizvodnje ukrasnog biljnog materijala, privatnim preduzećima za uređenje vrtova, u garden centrima, u zavodima i službama zaštite prirode i životne sredine, nacionalnim parkovima, turističkim organizacijama, naučnim i obrazovnim institucijama, inspekcijskim službama i sl.
od 600 do 700 evra
Volontiranje ili praksa kroz asistiranje iskusom pejzažnom arhitekti.
od 6 meseci do 1 godine
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Organizacione
  • Kreativno razmišljanje
  • Tehničke, manipulativne veštine
  • Timski rad
  • Skoncentrisanost
  • Udubljenost
  • Savesnost, odgovoronost
  • Fleksibilnost
Obično rade u udobnim kancelarijama sedeći za crtaćim stolovima ili ispred kompjutera. Na otvorenom prostoru borave povremeno kako bi se što iscrpnije informisali o području koje obrađuju. Posao je veoma kreativan.
Samo u slučaju boravka na gradilištu mogu biti izloženi nepovoljnim uslovima (buka i vibracije). Nakon višegodišnjeg rada moguće su tegobe s vidom i kičmom, što je rezultat dugotrajnog nepravilnog sedenja i crtanja.
Radno vreme uglavnom je određeno rokovima za predaju projekata, pa pejzažne arhitekte samostalno programiraju svoje radno vreme u danu. To često dovodi (pri kraju određenog roka) do noćnog rada, kao i do rada vikendima.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.