Baza zanimanja

Istoričar/ka

Rad sa istorijskim zapisima i materijalima, odnosno različitim izvorima istorijske građe. Na primer rad u školi, podrazumeva neposredan rad sa učenicima, rad u muzeju rad na pripremi izložbe, direktan kontakt sa istorijskim predmetima, pripremu publikacija itd.
Takođe, u Srbiji postoji nekoliko institita na kojima mogu raditi istoričari: Balkanološki, Istorijski institut, Institut za savremenu istoriju.... Najpre se postaje istraživač pripravnik, da biste sa završenom magistraturom postali istraživač saradnik. Nakon završenih doktorskih studija akdemska karijera napreduje sve do stepena naučnog savetnika. Za to vreme istoričar piše i objavljuje radove u domaćim i inostranim naučnim časopisima, piše knjige i učestvuje na naučnim skupovima. Ova vrsta posla ne podrazumeva svakodnevni dolazak na institut, jer se dosta radi u arhivima, a može se veliki deo posla odraditi i kod kuće.
Istraživačkim institutima, Fakultetima, naučnim centrima, osnovnim i srednjim školama, ustanovama kulture (muzejima, galerijama itd.), arhivi, izdavačkim kućama (štampani ili digitalni mediji informisanja), samostalan rad kao pisac itd.
Usavršavanje stranih jezika
od 500 do 600 evra
Rad u obrazovnim i nevladinim organizacijama, časopisima (istorijsko-društvene tematike) itd.
od 1 do 2 godine
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Istraživačke
  • Analitičko razmišljanje
  • Misaonost
  • Udubljenost
  • Radoznalost
Bavljenje istorijskom problematikom i proučavanjima daju stalan kontakt sa idejama i razvojem ljudskog društva. Posao sam po sebi (ukoliko se obavlja na institutu ili u ustanovi kulture) je prilično fleksibilan i pruža mogćnost zanimljivog terenskog rada.
Statičnost posla, formalno obrazovanje može trajati duže nego što je predviđeno. Rad u institutu ili ustanovi kulture može imati za nedostatke neorganizovanost.
Postoji veliki broj poslova koje istoričar može da radi. U nastavku se nalazi lista koja ne podrazumeva sve, već služi kao ilustracija (sumiranje prethodno napisanog):
- u školi kao profesor istorije,
- na fakultetu kao asistent, profesor,
- u naučnim institutima gde će se baviti istraživanjima i pisanjem tekstova i knjiga,
- u arhivima i muzejima,
- u diplomatiji,
- u raznim novinama – dnevnim, nedeljnim, mesečnim..
- na televiziji
- u raznim državnim institucijama kao što su različita ministarstva, skupština države, skupština grada, skupština opštine...
- u međunarodnim organizacijama različitog tipa – kao što su UN, UNICEF, ..., fondacijama...
- i još na mnogim drugim mestima...
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.