Uradi testove ličnosti, veština i interesovanja kako bi bolje upoznao/la sebe!
Pročešljaj našu bazu zanimanja i saznaj koliko su koja zanimanja plaćena. Opisi zanimanja preporučiće ti neke fakultete.
Pogledaj bazu fakulteta i visokih škola strukovnih studija i odaberi one koje su u skladu sa tvojim željenim zanimanjem i karijerom.
Na osnovu rezultata testova, odabira zanimanja i fakulteta, kreiraj svoj karijerni profil.
Probaj naš CV bilder i napravi sebi najbolju radnu biografiju.

Baza zanimanja

Koristi latinične karaktere:č, ć, š, ž, đ

Pročešljaj našu bazu i saznaj koliko su koja zanimanja plaćena. Opisi zanimanja preporučiće ti i neke fakultete, o kojima više možeš da saznaš iz naše baze. Klikom na "dodaj u omiljene" zanimanje se čuva na stranici tvog karijernog profila.

Menadžer/ka u kulturi
zaposlen u: Organizacija kulturne manifestacije, galerija, pozorište, koncertna dovorana, rad u sopstvenoj agenciji
opis posla: Menadžer u u kulturi posreduje između kulture i tržišta, određuje cenu umetničke „robe“, utiče na svest nacije o sebi samoj, posvećen je kulturi i umetnosti, ceni kulturu i umetnost, poseduje osetljivost za samog umetnika, poseduje sposobnost da bude anoniman u svetu umetnika, sklon je uživanju u novom. Ukratko rečeno, menadžer u kulturi i umetnosti je preduzetnik, producent, prodavac umetničkih i kulturnih ostvarenja. Primer radnog mesta osobe zaposlene u oblasti mendažmenta u kulturi jeste organizacija umetničkog festivala. Kako bi se uspešno odgovorilo na izazove ove pozicije potrebno je široko znanje o kretanjima na domaćoj i stranoj umetničkoj sceni, zatim o kapacitetima grada ili opštine domaćina festivala, kao i o potrebama publike. Organizator jednog festivala obavlja poslove dogovaranja sa umetnicima, sklapanja ugovora, finansijskog mendžmenta manifestacije, zatim praćenje organizacije nastupa i samog umetničkog nastupa. Menadžer je takođe dužan da prati kvalitet ugovorenih nastupa ali i reakcije umetničkih kritičara, medija i publike. Zbog obima posla menadžeri velikih manifestacija uglavnom rade uz pomoć tima saradnika od kojih svako preuzima posebna zaduženja. Menadžer nadgleda rad ostalih i usmerava ih, ali što je još bitnije – motiviše saradnike prenoseći im viziju koju i sam sledi
obrazovanje:
srednja škola:
dodatno obrazovanje: Master studije za program menadžmenta u kulturi postoji na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Interdisciplinarne studije, Kulturna politika i menadžment (interkulturalizam i medijacija na Balkanu).
visina zarade: oko 1000 evra
prethodni koraci: Volonter, Asistent pri organizaciji kulturnih događaja, Asistent menadžera u kulturi
vreme potrebno da se dođe do ove pozicije: oko 2 godine
radno vreme: 48 sati nedeljno
Radno vreme nije fleksibilno.
veštine:
  • liderske (veštine vođstva)
  • organizacione
  • veština rada pod pritiskom
  • menadžment novca
osobine:
  • komunikativnost
  • radoznalost
prednosti: Stalan kontakt sa umetnošću i kulturnim sadržajima, profesionalcima i kreativniml ljudima
nedostaci: Dosta pritiska oko nabavljanja finansijskih sredstava i povoljnih ugovora sa umetnicima. Pritisak rokova i praktičnih problema
dodatne informacije: Menadžeri u kulturi mogu da rade na sledećim mestima: 1. Institucije: -državne ustanove (na nivou opština, pokrajine, republike), -institucije u oblasti scenske umetnosti (pozorišta), -izdavačke kuće, -muzičke agencije, -muzeji, galerije, -filmske producentske kuće, -ustanove za proučavanje kulture i čuvanje kulturnog nasleđa, -kulturni centri, -amaterska društva, -biblioteke. 2. Kulturni događaji: organizacija koncerata, izložba, festivala, inostranih gostovanja. 3. Organizacija individualnih nastupa umetnika: književnika, glumaca, muzičara i drugih. 4. Organizacija zabavnih događaja (popularna kultura zabave): igre, kolekcionarstvo, moda, narodno stvaralaštvo. 5. Menadžment u medijima (novine, radio, TV, informacione tehnologije).
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.
Želiš da nam pomogneš da dopunimo opis nekog zanimanja ili dodamo novo? Klinkni ovde, popunjavanje upitnika traje 5 minuta.
EU flag
Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.