Baza zanimanja

https://www.youtube.com/watch?v=N6FhX3qfiQI&t=57s&ab_channel=Srednja%C5%A0kolaSvetiArhangel

Medicinska sestra / Medicinski tehničar

Promatranje simptoma bolesti kod pacijenata, ublažavanje i rešavanje njihovih problema tokom lečenja. Posmatranje i procena telesnog i psihičkog stanja i ponašanja pacijenata, sprovođenje terapije i nega bolesnika, podučavanje pacijenata o pravilnom konzumiranju lekova i ishrani.

Sestre mogu raditi s doktorima u raznim ordinacijama gde pripremaju pacijente i pomažu pri analizama i samostalno sprovode neke medicinske postupke: daju inekcije, uzimaju uzorke za analize, previjaju rane I sl.

Način pristupanja, prvi kontakt sa bolesnikom vrlo su značajni za uspostavljanje odgovarajućeg odnosa i sticanja njegovog poverenja. Između bolesnika i medicinske sestre treba da postoji prijateljski odnos, međusobno poverenje. Posmatranje (inspekcija bolesti) stalni je zadatak medicinske sestre tokom lečenja i nege.

Većina strukovnih medicinskih sestara radi na rukovodećim mestima. Kao glavne sestre, one se bave planiranjem, upravljanjem i razvojem ove delatnosti, organizacijom i nadzorom rada sestara, tehničara i pomoćnog osoblja, vode brigu o zapošljavanju i trajnom obrazovanju osoblja itd.

Svi se ovi poslovi prilagođavaju posebnim obeležjima i potrebama bolesnika na različitim odeljenjima, tako da postoje velike razlike u poslovima sestara, recimo, na pedijatriji, kardiologiji, hirurgiji, psihijatriji ili na odeljenju za rehabilitaciju. Sestre u bolnicama mogu raditi i u dijagnostičkim ordinacijama – npr. za alergološka ispitivanja ili endoskopije, na odeljenjima za hitan prijam bolesnika, u operacijskim salama itd.
Bolnicama, domovima zdravlja, hitnoj pomoći, staračkim domovima i raznim ordinacijama svih vrsta lekara u državnom, kao i u privatnom sektoru. Pacijentima ponekad treba kućna nega, pa medicinske sestre mogu i privatno pružati tu uslugu.
Pri zapošljavanju je veoma bitno radno iskustvo, a sve važnije je i znanje engleskog jezika i rada na računaru.
Da bi stekli naziv medicinska sestra – medicinski tehničar neophodno je završiti četvorogodišnju medicinsku školu. Za sticanje zvanja strukovne medicinske sestre potreban je VI stepen stručne spreme. Posle završene srednje ili visoke škole neophodno je odraditi pripravnički staž od šest meseci (tri meseca u bolnici na nekom od odeljenja i tri meseca u ambulanti).
od 6 meseci do 1 godine
do 48 sati nedeljno
Radno vreme nije fleksibilno.
  • Liderske (veštine vođstva)
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Tehničke, manipulativne veštine
  • Veština rada pod pritiskom
  • Pomagačke, humanističke
  • Komunikativnost
  • Druželjubivost
  • Skoncentrisanost
  • Savesnost, odgovoronost
  • Dobrodušnost
Humanost i brižnost.
Nošenje sa ljudskom patnjom, stres. Sestre rade u dnevnim i noćnim smenama kao i vikendom i praznikom.
Medicinska sestra mora biti emocionalno zrela i stabilna kako bi mogla razumeti i nositi se s ljudskom patnjom, hitnim slučajevima, zdravstvenim problemima i etičkim dilemama.

Na nekim radnim mestima medicinske sestre i medicinski tehničari mogu biti izloženi zarazi, zračenju, trovanju i povredama. Zbog toga moraju primjenjivati razne mere zaštite na radu
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.