Baza zanimanja

Medicinska sestra / Medicinski tehničar

Promatranje simptoma bolesti kod pacijenata, ublažavanje i rešavanje njihovih problema tokom lečenja. Medicinska sestra/tehničar učestvuje i u izvođenju dijagnostičkih postupaka, a samostalno ili u sastavu tima sprovodi terapiju i negu bolesnika.

Sestre mogu raditi s doktorima u raznim ordinacijama gde pripremaju pacijente i pomažu pri analizama i samostalno sprovode neke medicinske postupke: daju inekcije, uzimaju uzorke za analize, previjaju rane I sl.
Manji broj sestara radi u službama za hitnu medicinsku pomoć, a neke izvan zdravstva, npr. u staračkim domovima i dečijim vrtićima.

Većina strukovnih medicinskih sestara radi na rukovodećim mestima. Kao glavne sestre, one se bave planiranjem, upravljanjem i razvojem ove delatnosti, organizacijom i nadzorom rada sestara, tehničara i pomoćnog osoblja, vode brigu o zapošljavanju i trajnom obrazovanju osoblja itd.
Bolnicama, domovima zdravlja, hitnoj pomoći, staračkim domovima i raznim ordinacijama u državnom, kao i u privatnom sektoru.
Srednja medicinska škola
Pri zapošljavanju je veoma bitno radno iskustvo, a sve važnije je i znanje engleskog jezika i rada na računaru.
od 300 do 400 evra
Da bi stekli naziv medicinska sestra – medicinski tehničar neophodno je završiti četvorogodišnju medicinsku školu. Za sticanje zvanja strukovne medicinske sestre potreban je VI stepen stručne spreme. Posle završene srednje ili visoke škole neophodno je odraditi pripravnički staž od šest meseci (tri meseca u bolnici na nekom od odeljenja i tri meseca u ambulanti).
od 6 meseci do 1 godine
do 48 sati nedeljno
Radno vreme nije fleksibilno.
  • Liderske (veštine vođstva)
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Tehničke, manipulativne veštine
  • Veština rada pod pritiskom
  • Pomagačke, humanističke
  • Komunikativnost
  • Druželjubivost
  • Savesnost, odgovoronost
  • Dobrodušnost
Humanost i brižnost.

Nošenje sa ljudskom patnjom, stres. Sestre rade u dnevnim i noćnim smenama kao i vikendom i praznikom.
Na nekim radnim mestima medicinske sestre i medicinski tehničari mogu biti izloženi zarazi, zračenju, trovanju i povredama. Zbog toga moraju primjenjivati razne mere zaštite na radu.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.