Baza zanimanja

Dizajner/ka

Dizajneri osmišljavaju, izrađuju i uređuju čovekovu okolinu, kako bi predmeti u njoj bili što funkcionalniji i lepši. Oni su zaslužni za izgled vozova, automobila, kompjutera, nameštaja, različitih ambalaža, knjiga, časopisa, plakata, odeće. Prema onome što oblikuju, uslovno ih možemo podeliti na industrijske dizajnere, dizajnere nameštaja, dizajnere enterijera, dizajnere keramike i stakla, grafičke dizajnere, scenske dizajnere, modne dizajnere i dizajnere tekstila. Ipak, njihova delatnost se često prepliće i retko se bave samo jednom granom dizajna.

Ipak, iako se poslovi i znanja dizajnera razlikuju prema području na kojem rade, niz delatnosti je zajednički za sve. Da bi dizajnirali neki proizvod, oni najpre moraju da znaju potrebe svojih klijenata i potencijalnih korisnika. Kod nas dizajneri gotovo uvek rade po dogovoru s klijentom koji unapred određuje kakav bi proizvod želeo (npr. ukoliko je reč o grafičkom dizajnu reklamnog plakata, on određuje tekst i veličinu plakata).

Potom dizajneri biraju način izrade proizvoda koji će omogućiti da proizvod bude funkcionalan, jednostavan za upotrebu i održavanje, otporan na uništavanje, siguran za upotrebu i ne preskup. Tada često sarađuju s inženjerima i drugim stručnjacima koji im mogu pomoći pri određivanju tehničkih karakteristika proizvoda (npr. prilikom dizajniranja brodske pumpe za vodu dizajneri moraju znati sve principe funkcionisanja pumpe i načine upotrebe). Tek sada dizajneri osmišljavaju konačan izgled proizvoda. Često se oslanjaju na poznate trendove u dizajnu sličnih proizvoda, no uvek se trude da slede sopstveni stil. Proizvod dizajniraju prema željama i očekivanjima klijenta, prema tehničkim uputstvima različitih stručnjaka, prema ustaljenim modnim trendovima i prema ličnom ukusu. Završnu verziju proizvoda, tačnije – njegov model, tada kompjuterski, videoanimacijama ili crtežom prikazuju klijentima i u dogovoru s njima eventualno ga prepravljaju.

U radu se često služe kompjuterima koji olakšavaju izradu nacrta i omogućavaju jednostavan prikaz modela. Dizajneri enterijera kompjuterskim animacijama i novim 3D tehnikama uređuju prostore, industrijski proveravaju kvalitet proizvoda, grafički oblikuju logotipe kompanija pomoću računara. Danas je rad dizajnera neodvojiv od rada na računarima, a time važnost crtanja postupno dolazi sve manje do izražaja.
u različitim kompanijama u zavisnosti od vrste posla kojim se bave, u dizajn studijima i agencijama, u medijima.
Za dizajnere je važno da se u radu stalno usavršavaju. Oni moraju biti upoznati sa svim svetskim i domaćim modnim trendovima, modernim dostignućima dizajna, s potrebama tržišta i promenama u proizvodnji. Zato je važno da se stalno informišu, najčešće čitanjem časopisa i kataloga koji pružaju takve informacije.
Za zapošljavanje dizajnera fakultetska diploma zasad nije uslov, iako može biti velika prednost. Na konkursima za posao traži se na prvom mestu zbirka dosadašnjih radova, pa se na temelju nje procenjuje uspešnost kandidata.
od 6 meseci do 1 godine
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Pregovaračke
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Kreativno razmišljanje
  • Timski rad
  • Komunikativnost
  • Energičnost
  • Udubljenost
  • Fleksibilnost
Dizajneri rade u udobnim, dobro osvetljenim kancelarijama, najčešće u jutarnjoj radnoj smeni. Ipak, deo radnog vremena provode i u obilasku drugih mesta: razgledaju prostore koje će uređivati, dogovaraju se s inženjerima o tehničkim specifičnostima izrade pojedinih delova mašine, predstavljaju klijentima napravljene modele. U radu se služe računarima, opremljenim vrhunskim grafičkim programima, koji omogućavaju trodimenzionalni prikaz i animaciju.

Očekuje se da će s vremenom potreba za dizajnerima sve više rasti i da će sve kompanije, a posebno one veće, zapošljavati dizajnere koji će paziti na njihov vizuelni identitet i promociju na tržištu.
Njihov posao zahteva veliku predanost radu: kako su vezani uz definisane rokove u kojima moraju da završe posao, često na poslu ostaju duže ili rade i kod kuće.
Potrebne veštine za obavljanje posla su sledeće:
- Kreativnost: Sposobnost generisanja inovativnih ideja i rešenja;
- Vizuelna komunikacija: Mogućnost prenošenja ideja i koncepta kroz vizuelne elemente;
- Tehnička znanja: Poznavanje softvera i alata za dizajn, kao i razumevanje dizajnerskih principa i tehnika;
- Timski rad: Sposobnost efikasne saradnje sa ostalim članovima tima;
- Kritičko razmišljanje: Sposobnost analize i procene dizajnerskih rešenja;
- Organizacione veštine: Sposobnost upravljanja vremenom i resursima u okviru projekata.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.