Baza zanimanja

Inženjer/ka tekstilne tehnologije

Inženjeri/ke tekstilne tehnologije organizuju i koordiniraju proizvodnju u tekstilnoj industriji i dizajniraju tekstil i odeću. Tekstilna industrija obuhvata proizvodnju i preradu vlakana i prediva i preradu tkanina i pletiva u odevne predmete. Inženjeri/ke tekstilne tehnologije ispituju elastičnost vlakana i čvrstoću tkanina. Ako je potrebno, osmišljavaju postupke za njihovo oplemenjivanje i nadgledaju proces oplemenjivanja. Kako bi bili sigurni u kvalitet sredstava za oplemenjivanje, ispituju njihova hemijska i fizička svojstva. Osim toga, nadgledaju procese bojenja tkanina i ispituju kvalitet boja. Deo inženjera/ki tekstilne tehnologije obavlja organizacione poslove u tekstilnoj industriji. Oni predlažu načine rešavanja problema u proizvodnji, međuljudskim odnosima, odnosima s upravom i problema na tržištu. Deo inženjera/ki tekstilne tehnologije se bavi i dizajnom odeće i uzoraka za tkanine. Izrađuju crteže, skice i modele tkanina i odevnih predmeta. Za svaki probni model određuju količinu potrebnog materijala, način i vreme izrade. Na osnovu toga odabira se model koji će se proizvoditi. Takođe, učestvuju na sajmovima mode i modnim revijama, na kojima izlažu sopstvene modne kolekcije za određenu namenu i sezonu. Inženjeri/ke tekstilne tehnologije služe se u radu kompjuterima, priborom za crtanje, hemijskim sredstvima, bojama, termometrom, higrometrom i instrumentima za ispitivanje elastičnosti i čvrstoće vlakana. Prema potrebi, upotrebljavaju mašine i alate koji se i inače koriste u tekstilnoj struci.
Posao se velikim delom obavlja u kancelarijama dizajnerskih biroa. Prema potrebi, inženjer tekstilne tehnologije odlazi i u radne prostorije i pogone fabrika. Mogu biti zaposleni i u privatnim preduzećima koje se bavi proizvodnjom tekstila i državnoj tekstilnoj industriji.
Grafička škola, Dizajnerska škola, Srednja tekstilna škola.
Inženjeri tekstilne tehnologije koji se pretežno bave dizajnom redovno moraju pratiti modne trendove domaćih i stranih kreatora.

od 400 do 500 evra
Stručna praksa tokom studija, rad u preduzeću koje se bavi proizvodnjom tekstila na nižim pozicijama.
do 6 meseci
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Organizacione
  • Kreativno razmišljanje
  • Tehničke, manipulativne veštine
  • Timski rad
  • Komunikativnost
  • Skoncentrisanost
  • Udubljenost
  • Radoznalost
Visok nivo kreativnosti i slobode u radu.

U fabričkim pogonima vlada buka mašina i tekstilna prašina i oseća se miris boja i isparavanje hemikalija.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.