Baza zanimanja

3D modelar/ka

Kreiranje trodimenzionalnih kompjuterskih modela radi pomoći posmatraču (investitoru) da sagleda digitalno neki objekat koji postoji u realnosti ili se tek projektuje, kako bi ga bolje razumeo, trodimenzionalno prikazivanje kao osnova za projektovanje novih zgrada, fabrika, hotela i drugih objekata, primena različitih programa i alata u procesu modelovanja izrada (delova) projekata objekata, sačinjavanje marketinških prezentacija za promociju novih objekata, uređenja enterijera i/ili proizvoda;
Filmska industrija, gejming industrija, arhitektura, izdavaštvo, marketing i oglašavanje, geologija, mašinstvo
od 6 meseci do 1 godine
do 60 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Kreativno razmišljanje
  • Tehničke, manipulativne veštine
  • Veština rada pod pritiskom
  • Skoncentrisanost
  • Udubljenost
  • Fleksibilnost
Jedna od najboljih stvari kada je u pitanju 3D modelovanje je što se osnove ove veštine mogu savladati za samo par meseci, uz odgovarajuće predznanje i talenat za tehničko crtanje. Danas u Srbiji postoje škole koje nude specijalizovane kurseve za 3D modelovanje po pristupačnim cenama.
Rad zahteva oštro oko i veliku preciznost, što može biti zamorno.
Ono što veštinu 3D modelovanja čini naročito zanimljivom na tržištu jeste to što je potrebna skoro u svakoj industriji, a u budućnosti će to još češće biti slučaj. 3D modeli se mogu praviti za ljudske organe u medicinskim istraživanjima, za junake u video igricama, ali i za projektovanje novih zgrada ili hotela.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.