Baza zanimanja

3D modelar/ka

3D modelar/ka kreira trodimenzionalne kompjuterske modele, i pomaže posmatraču da sagleda digitalno neki predmet koji postoji u realnosti ili se tek projektuje, kako bi ga bolje razumeo. Ono što veštinu 3D modelovanja čini naročito zanimljivom na tržištu jeste to što je potrebna skoro u svakoj industriji, a u budućnosti će to još češće biti slučaj. 3D modeli se mogu praviti za ljudske organe u medicinskim istraživanjima, za junake u video igricama, ali i za projektovanje novih zgrada ili hotela.
Filmska industrija, gejming industrija, arhitektura, izdavaštvo, marketing i oglašavanje, geologija, mašinstvo
od 1000 do 1500 evra
od 6 meseci do 1 godine
do 60 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Kreativno razmišljanje
  • Tehničke, manipulativne veštine
  • Veština rada pod pritiskom
  • Skoncentrisanost
  • Fleksibilnost
Jedna od najboljih stvari kada je u pitanju 3D modelovanje je što se osnove ove veštine mogu savladati za samo par meseci, uz odgovarajuće predznanje i talenat za tehničko crtanje. Danas u Srbiji postoje škole koje nude specijalizovane kurseve za 3D modelovanje po pristupačnim cenama.
Rad zahteva oštro oko i veliku preciznost, što može biti zamorno.
Beogradska otvorena škola sa partnerima iz četiri evropske zemlje realizuje projekat 3D4VET - Kurikulum za 3D modelovanje i aplikacije za 3D štampače i skenere u stručnim školama koji ima za cilj kreiranje obuhvatnog kurikuluma za 3D modelovanje i programa obuke za škole i instruktore/nastavnike/profesore koji realizuju aktivnosti stručnog obrazovanja i obuke.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.