Baza zanimanja

Stručnjak za proizvodnju organske hrane

Stručnjak za proizvodnju organske hrane osigurava kvalitet čitavog procesa proizvodnje zdrave hrane po strogim ekološkim standardima. Vodi računa o kvalitetu zemljišta, čistoći vazduha, vode i ostalih uslova koji utiču na proizvodnju zdrave hrane biljnog i životinjskog porekla. Da bi organska proizvodnja mogla da bude započeta na određenom zemljištu neophodno je da se ono na adekvatan način očisti i pripremi za zdravu, organsku proizvodnju, a budući da je za čitav taj proces potrebno i nekoliko godina, sasvim je jasno da se od stručnjaka za proizvodnju organske hrane zahteva visok nivo strpljenja, uzevši u obzir da će rezultati njegovog rada biti vidljiv tek posle dužeg vremenskog perioda.
Samozaposlen
Srednja poljoprivredna škola
Pored neophodnih znanja stručnjak za organsku proizvodnju hrane treba da poseduje dobre organizacione i komunikacione veštine kao i položen vozački ispit. Važno je da stručnjak za organsku proizvodnju poseduje određena znanja o licencama i sertifikatima, da poseduje znanja iz engleskog jezika i da prati dešavanja na svetskom nivou.
od 1500 do 2000 evra
od 6 meseci do 1 godine
preko 60 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Organizacione
  • Tehničke, manipulativne veštine
  • Trgovačke
  • Energičnost
  • Savesnost, odgovoronost
  • Fleksibilnost
Organska proizvodnja u Srbiji još uvek nije dovoljno poznata i rasprostranjena pošto je pod organskom proizvodnjom oko 15.000 hektara zemlje. U Srbiji ukupno ima oko 2.000 proizvođača, ali ih je svake godine sve više. Organska proizvodnja je profitabilna već na površini od 800 metara kvadratnih.
Međutim, dobru cenu za svoje proizvode mogu da ostvare samo sertifikovani proizvođači.
U ovom poslu nema mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.