Baza zanimanja

Turizmolog / turizmološkinja

Turizmolog sa licencom turističkog vodiča može raditi u Turističkoj organizaciji kao vodič tura za organizovani obilazak grada. Da bi uspešno obavljao svoj posao vodič mora unapred da nauči maršutu ture kao i istorijat lokaliteta koji se obilaze. Takođe, pored znanja istorije, istorije umetnosti i arhitekture lokaliteta, svaki vodič se trudi da sazna i što više anegdota i zanimljivih priča kako bi dodatno animirao svoje slušaoce.
Turističkoj organizaciji, turističkoj agenciji (samostalno osnovanoj ili kod drugog vlasnika), Ministarstvo ekonomije (sektor turizma), informacioni centri za turiste, lokacije atraktivne turistima
Kurs za turističkog vodiča, to jest polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča, obuhvata polaganje stranog jezika kao eliminacioni uslov za nastavak kursa, a potom i polaganje još 6 stručnih ispita.
Asistent u turističkoj organizaciji, organizator školskih ekskurzija
od 1 do 2 godine
do 60 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Istraživačke
  • Druželjubivost
  • Radoznalost
Mogućnost putovanja, upoznavanja novih lokacija i predela, poznavanje velikog broja jezika, dinamičnost i zanimljivost posla
Zahteva stalan rad na sebi, česta putovanja mogu biti smetnja pri zasnivanju porodice, česta neizvesnost.
Diplomirani stručnjaci u oblasti turizmologije imaju široke mogućnosti zapošljavanja kako u turizmu, tako i u srodnim oblastima: marketingu, hotelijerstvu, saobraćajnim kompanijama.

Najpopularniji vid zaposlenja jeste u turističkim agencijama, kojih ima gotovo u svakom gradu u Srbiji. Pored poziva turističkog vodiča, u agenciji se može raditi kao rukovođa poslovnice, zatim na promociji i prodaji turističkih aranžmana, ali i na informisanju turista. Konkretni poslovi koje turizmolozi uglavnom obavljaju vezani su za turističke agencije u Srbiji, na planinama, u Beogradu ili u okruženju. Pored domaćih agencija postoji mogućnost sezonskog rada na poslu lokalnog vodiča ili osobe na terenu u nekoj drugoj, “morskoj” državi, gde naši turisti odlaze u velikom broju (Grčka, Egipat, Turska, itd.).

Zatim, turizmolozi mogu raditi i u naučnim institucijama koje se bave turizmom i uticajima turizma na održivi razvoj. Tu je i mogućnost predavačkog rada u osnovnim i srednjim školama, fakultetima, zatim postoje radna mesta i u zavodima za zaštitu prirode, demografskim centrima, urbanističkim zavodima i slično. Ukoliko se opredeliš da se baviš hotelijerstvom u turizmu onda ti se nude mogućnosti za rad na poslovima recepcionera, menadžera hotela, i sličnim.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.