Turizmolog / turizmološkinja
zaposlen u: Turističkoj organizaciji, turističkoj agenciji (samostalno osnovanoj ili kod drugog vlasnika), Ministarstvo ekonomije (sektor turizma), informacioni centri za turiste, lokacije atraktivne turistima
opis posla: Turizmolog sa licencom turističkog vodiča može raditi u Turističkoj organizaciji kao vodič tura za organizovani obilazak grada. Da bi uspešno obavljao svoj posao vodič mora unapred da nauči maršutu ture kao i istorijat lokaliteta koji se obilaze. Takođe, pored znanja istorije, istorije umetnosti i arhitekture lokaliteta, svaki vodič se trudi da sazna i što više anegdota i zanimljivih priča kako bi dodatno animirao svoje slušaoce.
obrazovanje:
dodatno obrazovanje: Kurs za turističkog vodiča, to jest polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča, obuhvata polaganje stranog jezika kao eliminacioni uslov za nastavak kursa, a potom i polaganje još 6 stručnih ispita.
visina zarade: od 600 do 700 evra
prethodni koraci: Asistent u turističkoj organizaciji, organizator školskih ekskurzija
vreme potrebno da se dođe do ove pozicije: oko 2 godine
radno vreme: 60 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibino.
veštine:
  • komunikacijske
  • istraživčke
osobine:
  • druželjubivost
  • radoznalost
prednosti: Mogućnost putovanja, upoznavanja novih lokacija i predela, poznavanje velikog broja jezika, dinamičnost i zanimljivost posla
nedostaci: Zahteva stalan rad na sebi, česta putovanja mogu biti smetnja pri zasnivanju porodice, česta neizvesnost.
dodatne informacije: Diplomirani stručnjaci u oblasti turizmologije imaju široke mogućnosti zapošljavanja kako u turizmu, tako i u srodnim oblastima: marketingu, hotelijerstvu, saobraćajnim kompanijama. Najpopularniji vid zaposlenja jeste u turističkim agencijama, kojih ima gotovo u svakom gradu u Srbiji. Pored poziva turističkog vodiča, u agenciji se može raditi kao rukovođa poslovnice, zatim na promociji i prodaji turističkih aranžmana, ali i na informisanju turista. Konkretni poslovi koje turizmolozi uglavnom obavljaju vezani su za turističke agencije u Srbiji, na planinama, u Beogradu ili u okruženju. Pored domaćih agencija postoji mogućnost sezonskog rada na poslu lokalnog vodiča ili osobe na terenu u nekoj drugoj, “morskoj” državi, gde naši turisti odlaze u velikom broju (Grčka, Egipat, Turska, itd.). Zatim, turizmolozi mogu raditi i u naučnim institucijama koje se bave turizmom i uticajima turizma na održivi razvoj. Tu je i mogućnost predavačkog rada u osnovnim i srednjim školama, fakultetima, zatim postoje radna mesta i u zavodima za zaštitu prirode, demografskim centrima, urbanističkim zavodima i slično. Ukoliko se opredeliš da se baviš hotelijerstvom u turizmu onda ti se nude mogućnosti za rad na poslovima recepcionera, menadžera hotela, i sličnim.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.
Želiš da nam pomogneš da dopunimo opis nekog zanimanja ili dodamo novo? Klikni ovde, popunjavanje upitnika traje 5 minuta.
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.